10 топ забележителности в Панагюрище

Днес ви разказваме за 10 топ забележителности в Панагюрище, които непременно да посетите.

Панагюрище е едно от онези места, които събуждат българското, разпалват огън от ляво и те оставят безмълвен с историята си, с борбата за свобода и великата жертвоготовност на неговите жители през Априлскотото въстание. Това, което прави града специален е именно Априлската епопея и героите отдали живота си в името на България. Затова днес ви каним на разходка из онези 10 забележителности, които да посетите в Панагюрище. Места, които разказват за нашата история, носят българския дух и ще ви върнат назад в тези велики моменти.

Панагюрище е малко китно средногорско градче, което освен възрожденски дух и история крие неподозирани за повечето посетители тайни. Жителите на града наброяват около 20 000 и младите хора остават да живеят и работят тук. Икономиката, производството и туризма се развиват със страхотни темповете, благодарение на което целият град процъфтява. Сигурни сме, че ще убедите в това и сами, когато посетите града ни.

Ето кои са 10-те забележителности в Панагюрище, които да не пропускате:

1. Исторически музей и Дудековата къща

Историческият музей В Панагюрище и Дудековата къща се намират съвсем близо до центъра на града и са в общ двор. Част от изложените в музея експозиции са “Априлско въстание 1876 г.”, “Участие в освободителните войни” и “Археология”. В музея може не само да видите културата и бита на хората, но и да съпреживеете всички емоции от съхранените експонати, вдъхващи патриотизъм и напомнящи за величието на българския народ. Дудековата къща е част от музейния комплекс и прекрасен архитектурен паметник. Къщата е построена през 1856 година от Петър Дудеков – богат търговец, който е убит по време на Априлското въстание.

dudeva kashta v panagyrishte

2. Панагюрско златно съкровище

Съкровището е изложено в историческия музей. Едва ли има българин, който да не е чувал за него, а ако все още не сте го виждали, то това задължително е вашата първа спирка. Панагюрското златно съкровище е открито през 1949 г. Тежи внушителни 6 кг и 164 гр., разпределени в 9 невероятно фини и красиви, майсторски изработени съда. В специалната построена зала трезор се съхранява уникален дубликат на Панагюрското златно съкровище. Всяка година оригиналът посещава родния си град.

панагюрското златно съкровище
Източник изобржение: https://opoznaybulgaria.com

3. Къщата музей на Райна Княгиня

Къщата музей е родната къща на Райна Попгеоргиева Футекова – забележителна жена, с принос към Априлското въстание. Райна Княгиня е едва на 20 години, когато главната тогава учителка в девическото училище, шие знамето на въстаниците. На 22 април 1876 – деня на освещаването му, именно тя повежда тържествената процесия, възседнала отбран кон, препасана със сабя и револвер.

След като оригиналното знаме е изгорено по време на руско-турската война, през 1901 г. Райна Княгиня изработва точно негово копие, което и до ден днешен се намира в къщата. Къщата на Райна Княгиня ще откриете на 5 минути от Историческия музей, заобиколена от зелени чемшири и прекрасно поддържан Възрожденски двор.

panagyurishte muzei raina knqginiq
Дворът на къща музей Райна Княгиня. Личен архив.

 

4. Тутева къща

Тутева къща е мястото, където на 20 април 1876 г. се обявява Априлското въстание. Тя е една от малкото оцелели къщи след опожаряването на града при Априлското въстание, като понастоящем е реставрирана и е ключова забележителност в град Панагюрище. В нея човек лесно може да се потопи в историческите събития и да се пренесе назад във времето. На прага на тази къща, Иван Тутеков, Захари Стоянов и Икономов, с въстанически униформи провъзгласяват въстанието.

tuteva kashta panagyurishte
Тутевата къща в Панагюрище, в която пристига кървавото писмо

5. Лековата къща

Лековата къща е била собственост на Иван Леков и е построена след Кримската война. Собственикът й е бил богат търговец и революционер, а чест гостенин на къщата е бил Васил Левски. Лековата къщата е отличителна с невероятния си и живописен стенопис, дело на местния майстор Иван Зографов. Интересна и непопулярна част от нашите забележителности в град Панагюрище.

lekova kashta
Лековата къща

6. Местността Оборище

Местността Оборище се намира на 10 км северозападно от града. Местността е емблематична и неотменна част от списъка със забележителности в град Панагюрище. На това място, през 1876 г. се провежда първото в историята на България Велико народно събрание. На него се взема решение за обявяване на Априлското въстание. По-късно на това място се появява паметник, който става историческа забележителност, която заслужава да бъде посетена. Местността Оборище се намира сред прекрасна букова гора. Пътечката до паметника е осеяна със сентенции на велики наши революционери и криволичи покрай красиво поточе. Разходката до паметникът е подходяща за посещение през всички сезони, като всяка година на 2 май там се провеждат национални чествания.

местност оборище паметник

 

7. Църквите Св. Георги и Въведение Богородично

Църквите Св. Георги и Въведение Богородично и старата църква от 16-ти век „Свети Тодор Тирон”. Възрожденската черква „Св. Георги“ е построена в периода 1856-1860 година. Намира в централната част на град Панагюрище, на площад „Райна Княгиня“. Тя е една от малкото църкви с 2 камбанарии. Църквата има внушителна архитектура и е впечатляваща забележителност, а за местните е катедрален храм. Храмът „Свето Въведение Богородично“ е започнат през 1818 година и завършена към 1923 година. Архитектурата му е забележителна. Църквата е изгорена по време на Априлското въстание, след което бива възстановена и богато изписана и украсена отново през 1878-1880 г. Църквата „Св. Тодор“ е най-старият храм в Панагюрище. “Св.Тодор” е еднокорабен, който днес е съединен с обща стена с църквата „Свето Въведение Богородично“. При посещението си в Панагюрище, задължително отделете време, за да посетите църквите ни – дори и само отвън.

Tsarkva Vavedenie Bogorodichno
Църквата Въведение Богородично. Личен архив

8. Паметникът Национален мемориален комплекс „Априлци”

Паметникът се намира на историческия хълм Маньово бърдо над центъра на града. Мястото е повече от внушително. Разкрива невероятна гледка към града и е точният завършек на посещението ви в Панагюрище. След емоционалната ви среща с историческите събития в града, мемориалът ще ви даде финалната нотка възрожденски дух и българска гордост. Местните жители наричат мястото още „Боримечката“ по името на едноименния герой на Иван Вазов, който е и централната фигура на мемориала.

pametnik borimechka nad panagyurishte
Паметникът на незнайния войн в град Панагюрище. Личен архив

9. Пеещите фонтани в град Панагюрище

Пеещите фонтани и паркът на града са задължителна част от вашата разходка и забележителности в Панагюрище,  за да се докоснете и до модерния облик на града. Фонтанът е оборудван с уникални за страната ни водни оръдия, изстрелващи воден стълб на височина от 30 метра за стотни от секундата, както и воден екран с размери 30 х 15 м. Уникалната водна феерия радва посетителите в летните дни с музикално и светлинно шоу. Ежегодно фонтаните работят, спямо редварителен график. Ефектите на фонтана се управляват автоматично. Във водното шоу музиката, светлината и “водният танц” са в пълна хармония. Фонтаните се намират до новопостроената спортна зала Арена Асарел. Те са разположени насред парка на града, който е подходящ за разходка и почивка през всички сезони.

peeshti fontani v panagyurishte
Пеещи фонтани. Източник изображение: „За Панагюрище с любов“

 

10. Джуджевата къща

Джуджевата къща е задължителна част от вашето посещение в Панагюрище. След пълноценна разходка из града, улички, музеи и забележителности, доверете отмората си на архитектурата, духа и историята и на нашата отдаденост. Атмосферата, вкусната храна и семейния уют ви очакват, за да се насладите на Панагюрище с цялата си душа!

djudjeva kashta
Дворът на Джуджева къща

11.Бонус дестинация: Механа Старата къща, Панагюрище

Обещахме ви списък с 10 месета, които задължително да посетите, но една разходка или почивка в Панагюрище няма да се същата без вкусно хапване, затова ви предлагаме да посетите Механа Старата къща. Тя е нашата механа в центъра на града ще ви предложи вкусни, традиционни ястия в уютна обстановка. Ще се погрижим за вас като наши близки приятели и ще задоволим дори и най-изтънчения вкус. Заповядайте, за да хапнете вкусно и традиционно при нас!

mehana starata kushta dvor
Механа Старата къща двор

Надяваме се, че сме успели да ви помогнем с планирането на следващата екскурзия. Посетете Панагюрище, за едно несравним българско изживяване. Ние и всички вече посетили го пътешественици, силно го препоръчваме!

 

Полезна информация за Забележителностите в Панагюрище:

Град Панагюрище се намира на 92 км или около час и половина с кола от София. Можете да изберете между два основни пътя София-Панагюрище – по автомагистралата Тракия или по второстепенне път. Със сигурност ако търсите комфорта, по-бързо и удобно пристигане ви препоръчваме автомагистралата. Но ако сте любители на малките китни горски пътища ви препоръчваме пътят през Вакарел. Пътят минава през много красиви букови гори, а от хълмовете му се откриват гледки към Рила и Стара планина. Ако пък пътувате от източната част на страната, Панагюрище се намира на 314 км от Бургас, по магистрала Тракия, където има специална отбивка. Същата отбивка (при с. Гелеменово) взимате ако пътувате от Пловдив или Пазарджик.

Работно време за посещение на музея:

Всеки ден от 9:30- 17:00.
Всеки понеделник от 12:30 – 17:00 .
В неделя за посещение са отворени Музеен комплекс и къща музей „Райна Княгиня“
Музеят не работи на 1 януари, 24 и 25 декември
Безплатни дни за посещение на музеите през годината: 18 май – Международен ден на музеите; Нощта на музеите (всяка година е на различна дата)
Безплатен ден за посещение на музея – всеки последен понеделник от месеца

Подробно за входните такси, прочетете тук.

Входни такси за посещение на всички музеи и забележителности в Панагюрище са:

  • за туристи /възрастни/ – 7 лв.;
  • за туристи – учащи /ученици и студенти/ и пенсионери – 4 лв.

Входът е безплатен за хора с увреждания, деца от социални домове, деца до 7 г. възраст и организирани групи от училищата на Община Панагюрище.

Билетите се продават във всички музеи, но общ обходен билет можете да си купите само от касата на Историческия музей.

Ето и още идеи за разходки и прекрасни места в околността:

⭐ 55 интересни места около Пловдив

Копривщица и нейните Забележителности 

Топ 7 Забележителности около Панагюрище

Споделяне:
Facebook Messenger