Почивка в Панагюрище и Копривщица Забележителности

Знаете ли, че само на 35 км от Панагюрище е разположен още един велик и изтъкан от история град – Копривщица с нейните забележителности? Вече сме споделяли с вас идеи за забележителностите в Панагюрище, а днес ще обърнем внимание на Копривщица и нейните забележителности, които също горещо препоръчваме.

Измежду каменните улички и мостове се крие нашата история, която градът пази и до днес. Затова ще се опитаме да начертаем за вас кратък пътеводител на забележителностите в Копривщица.

А ето го и него:

Калъчевият мост

  • Калъчевият мост – Тук на 20 април 1876 г. въстаникът Георги Тиханек убива заптието Кара Хюсеин, с чиято кръв Тодор Каблешков написва „Кървавото писмо“. С това е поставено началото на Априлското въстание, откъдето идва и другото му име – „Мостът на първата пушка“. Мостът е висок и сводест, изграден от грубо дялани камъни и емблематичен за Копривщица и нейните забележителности.
koprivstica zabelezitelnosti kalachev most
Калъчевият мост – Копривщица забележителности

Реставрираните и запазените до ден днешен къщи музеи

  • Всеизвестен факт е, че всяка уличка в Копривщица и попила българската история, а архитектурата от онези славни и въстанически времена е съхранена, така както  в никоя друга част на България. Това се дължи до голяма степен и на реставрираните и запазените до ден днешен къщи музеи на дейни българи като Къща-музей „Любен Каравелов“, Къща-музей „Лютова къща“, Къща-музей „Димчо Дебелянов“, Родната къща на Найден Геров, Къща-музей „Тодор Каблешков“ .
koprivstica zabelezitelnosti kushta kableshkov
Къща-музей „Тодор Каблешков“ – Копривщица

Паметникът „Георги Бенковски“

  • Един от символите на града Копривщица безспорно е Паметникът „Георги Бенковски“. ой е разположен  на изключително място, откъдето сякаш доминира на над града. Изобразява понесен във вихрен бяг конник, с внушаващата височина от 7.80м. 
koprivstica zabelezitelnosti pametnik benkovski
Паметникът „Георги Бенковски“ Копривщица

 

koprivstica zabelezitelnosti cyrkva
Църквата „Успение Богородично“ Копривщица

Възрожденската черква „Успение Богородично“

  • Няма как да не включим в нашия своеобразен пътеводител на забележителностите в Копривщица и Възрожденската черква „Успение Богородично“. От старата църква „Света Богородица“, изгорена при кърджалийското нападение над Копривщица през 1810 г., се е запазило едно обковано в сребро ръкописно евангелие от 1644 г. Сграда в наши дни е вкопана отчасти в земята, поради ограниченията за височина, налагани на времето от османските власти, трикорабна базилика с вътрешен балкон. Църквата сама по себе си освен богата история, има и внушителен облик, който се радва на широк интерес от туристите в града, пристигащи целогодишно. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мостът на свободата

  • В центъра на град Копривщица се намира още една от забележителностите на града – Мостът на свободата. От двете негови страни е изписано: „Борци във ваша чест изградихме нов път към светлината и моста който построихме кръстихме мост на свободата. Мост на свободата – построен през 1958 г. в чест на 80 г. от Априлското въстание и 12 г. от антифашистката победа.“

Паметник констница на Априлци в Копривщица и нейните забележителности

  • В центъра на града, на площад „20-ти Април“ е изграден и Паметник констница на Априлци. Мавзолеят е построен през 1926-1928г в памет на загиналите в Априлското въстание и е задължителен да посетите в Копривщица и нейните забележителности.
koprivstica zabelezitelnosti kostnica
Паметник констница на Априлци Копривщица

Заговорим ли за Копривщица можем да продължаваме с часове наред. Можем да ви дадем толкова много причини да посетите Копривщица и да изредим толкова много забележителностите на града… А общото измежду всички тях е, че те са останали завинаги там да ни напомням кои сме ние и за какво нашите братя и сестри са се борили.


Копривщица е град с възрожденски облик, история и тайни пазени от нашите прадеди, които могат да бъдат “разкази” само и единствено там. 

Споделяне:
Facebook Messenger