Хотелски комплекс "Джуджева къща" За комплекса История, традиции и вкусна храна

Нека ви разкажем за хотелски комплекс Джуджева къща.

Ние сме семейство Петришки.

Здравейте!

Стопанисваме Джуджевата къща от 2007 година, когато с много усилия издирихме наследниците ѝ и ги убедихме да бъдем новите собственици на дядовата им къща... Реставрацията беше огромно предизвикателство, но и истинско удоволствие, което отне повече от 2 години. Вложихме много любов и старание да запазим максимално автентичния вид на къщите, стаите и двора. За нас Джуджевата къща не е просто място за настаняване или работа, а отдаденост на истинска кауза: да съхраняваме и показваме архитектурата, духът и историята на един велик панагюрски род – Джуджеви.

Позволете ни да ви разкажем повече за нас и хотелски комплекс „Джуджева къща“

хотелски комплекс Джуджева къща семейство

Историята

Джуджевата къща е завършена през 1860 година, за което свидетелства надпис над чешмата в двора. Къщата е била собственост на два велики панагюрски рода. Построена е от Стайко Дедев – богат джелепин (търговец на животни). Съпругата му е видна и будна панагюрка – Петра Дедева. Тя е председателка на Първото женско дружество в Панагюрище – “Момина китка”. Заедно те са отгледали трима сина Петър, Павел и Георги.
Къщата наследява първородният им син Петър Дедев.Той е най-дългогодишният панагюрски кмет преди 1944 година. Петър и съпругата му имат четири дъщери. Най-голямата – Пенка Дедева се омъжва за Петър Джуджев, който откупва дела на другите наследнички и къщата става негова собственост около 1910 година. Петър Джудев е от богат и образован тукашен род. Той учи химия в Сорбоната в Париж.Известен е и с това, че прокарва електричество в Панагюрище.
След войната къщата е отчуждена в полза на държавата през 1948 г, а той остава да живее в нея с чуждите настанени хора до смъртта си през 1962 г.
През 1984 година къщата е преустроена за резиденция на Пенчо Кубадински. След промените имотъте върнат на 21-мата наследници. За да научите подробности и интересни моменти от живота на стопаните, заповядайте да ви разкажем историята на живо!

About History

Хотелски комплекс Джуджева къща

Хотелският комплекс се състои от 2 къщи за настаняване, гостница, купчийница и магерница, разположени в просторен двор! Голямата къща е била жилищната сграда на семейство Джуджеви, а малката къща е била стопанска постройка. Двете къщи предлагат настаняване общо в 2 апартамента и 6 двойни стаи.

Магерницата

Магерницата е разположена до стария букак (място за приготвяне на зимнина). Тук е нашето място за приготвяне на вкусни ястия на жар и за страхотно барбекю. Около магерницата можете да видите и запазени предмети от бита, като част от тях са на повече от 150 години.
About Magernica

Купчийницата

Купчийницата е малък магазин, който се помещава в бившата житница. Там се е съхранявало зърното на семейството. Сега в малката дървена постройка можете да вземете малък сувенир от нашата къща, да си купите носия, извезана от местни жени или просто да се вдъхновите.

About Kupchiinica

Какво казват нашите гости

сем. Томови и сем. Балабанови

Да бъдеш приятно изненадан и очарован! Да се впечатлиш! Да усетиш по близки хората, с които си дошъл! Да ти се прииска отново до дойдеш и да бъдеш посрещнат от същите ХОРА! Значи си бил в ДЖУДЖЕВАТА КЪЩА

Аделина и Йордан

Благодаря за уютния престой, перфектното обслужване и невероятната баница! Благодаря за целия труд, който полагате, за да можем ние да се насладите на престоя си, на поддържаните стаи, на прекрасната градина, изпъстрена с цветовете на българската градина. Благодаря ви! И Ви пожелавам все повече успехи и все със същата любов да посрещате своите гости, а ние пак ще се върнем!

Антоанета Тодорова

Много красиви и удобни стаи – уютни, запазили старинната българска автентичност и едновременно стилно обзаведени, с вкус, елегантни! Много мило и топло посрещане, отзивчивост, гостоприемство през цялото време. Изключетелно вкусни и добре приготвени домашни закуски и манджички!

Семейство Узунови

Наистина едно прекрасно кътче, където прекрасно са съчетани съвременните удобства с незабравимото усещане за живот в прекрасната българска къща от миналото.  Благодарим са гостоприемството , вкусната храна и спокойствието, което ни подарихте!

Елате ни на гости! Добре дошли!

Телефон:

+359 896 06 06 77

Адрес:

Панагюрище, Кръстьо Чолаков 17

Facebook Messenger