Исторически музей Панагюрище: Поглед към славното ни минало

Измежду забележителностите в любимото Панагюрище, за които вече сме ви разказали, се откроява един събирателен образ на цялата история и дух на града и той е на исторически музей Панагюрище и неговите впечатляващи експозиции.

исторически музей панагюрище
Източник изображение: Официалната Facebook страница на Исторически музей, град Панагюрище.

Местонахождение на исторически музей Панагюрище

Паметната сграда на историческия музей в град Панагюрище ще откриете лесно на ул. Райна Княгиня № 26 в града, където още с прекрачването на прага ще ви “посрещнат” имената на знаменити панагюрци, оставили следа в българската история. Техният лик и принос към историята са гравирани на красиви черни плочи, окачени в двора на историческия музей в Панагюрище, овековечаващи житейския им път.  

istoricheski-muzei-panaguyrishte- plochi s imena

История

Самият музей е създаден на 20.01.1951 г. и е утвърден с решение на Колегиума на Комитета по култура и изкуство от 27.12.1966 г. Понастоящем в него се намират следните отдели: Археология, Етнология, Българските земи XV-XIX век, нова, най-нова история и Природонаучен отдел. Като обслужващи звена към историческия музей в град Панагюрище функционират специализирана библиотека с над 6000 тома научна литература и фондохранилище, организирано в самостоятелна сграда.

Експозиция на историческия музей в град Панагюрище

Историческият музей в град Панагюрище съхранява голяма и ценна част от българското наследство. В него са запазени редица документи и предмети от участието ни в освободителните войни и Aприлското въстание. Запазени са още археологически находки, открити при разкопки в землището на Панагюрище, ловни трофеи от Африка и образци на минералите, рудите и скалите от Панагюрския район. На голям интерес от историческия музей в града се радва и залата, в която се съхранява Панагюрското златно съкровище

Може би ще се запитате как успява историческият музей в град Панагюрище да бъде толкова разнороден и богат? Как се съхранява историческото ни наследство толкова години? Всъщност, всичко изброено, а и още много експонати са под закрилата на музейния комплекс. Той от своя страна включва не само самата сграда на историческия музей, а и още няколко къщи музеи и зали. Това са: 

istoricheski muzei

Исторически музеи – Къщи и експозиция

 

Историческият музей в град Панагюрище обслужва също Мемориалния комплекс „Априлци“, посветен на участниците в Априлското въстание от 1876 г. и историческата местност „Оборище“.

kompleks-aprilci

Работно време и входни такси:

Историческият музей в град Панагюрище е отворен за посетители всеки ден, от понеделник до неделя, между 9:30 ч. и 17:00 ч. Единствените дни през годината, в които може да откриете вратите на музея затворени са 1 януари, 24 и 25 декември. 

Входните такси за посещение, варират според възрастта, а пълна информация за тях и допълнително предлаганите услуги е достъпна на официалния сайт на историческия музей в Панагюрище в детайли. 

Накратко таксите за посещение на всички музей в града с обходен билет са както следва:

  • за туристи /възрастни/ – 7 лв.;
  • за туристи – учащи /ученици и студенти/ и пенсионери – 4 лв.

Изключено е посещението и разходката ви сред панагюрското наследство да приключи без да пренесете част от него със себе си. Затова ще се погрижи богатият на сувенири магазин към музея. Различни сувенири, книги, минерали и фигури радват туристите от рафтовете му. 

Заключителни думи

Дори да сте от по-скептичните туристи, ние вярваме, че историческият музей в Панагюрище ще грабне сърцето ви. Ако обичате историята, той ще ви я представи съвсем от близо и в детайли. Ако пък не сте запознати с хронологичните събития от съществувнето на нашата държава, то историческият музей определено ще събуди у вас непознато любопитство по родните корени. 

Тук ви очаква знамето, ушито от Райна Княгиня, изкусното майсторство на панагюрското златно съкровище и дълбоко пазените тайни на Панагюрския район и наследство. Заповядайте в исторически музей Панагюрище! Тук ще ви посрещне българския дух, за да ви изпрати съпричастни с миналото и последствията от него. 

 

Споделяне:
Facebook Messenger