Град Панагюрище – местоположение, история и забележителности

Добре дошли в Панагюрище! 

Днес ще ви разкажем за нашият град – Панагюрище, за неговото местоположение, история и забележителности. Надяваме се, че сте се настанили удобно и сте готови за уникална по рода си виртуална разходка в сърцето и душата на българските корени. Без значение от кой край на България сте, сега заедно ще посетим града на златното съкровище и Априлското въстание.

Местоположение

Ако приемем, че тръгваме от София, Панагюрище се намира на 90 км източно от столицата; за пътуващите от Пловдив е на около 80 км. северозападно; а от Пазарджик се стига сравнително бързо,  само малко над 40 км. Панагюрище е лесно достъпен и за пътуващите от Черноморието, на малко над 300 км от Бургас по автомагистрала Тракия, където има отбивка. Местоположението на града е достъпно от всички част на страната, разположено в един от най-благодатните райони на България – южно централния район.

panaguyrishte mestopolozenie

Град Панагюрище е разположен на 550 метра надморска височина, климатът е приятен през пролетта/лятото и мек през зимата. Природата в околността е разнообразна и безкрайно красива. Разходката там, особено през пролетта, е съпътствана от красиви и омайни цветни лехи. За истинска отмора и връзка с природата, допринася многообразие от минерални извори в областта, с лековити води и полезно действие. Разположен на южните склонове на Същинска средна гора, Панагюрище е като истинско райско кътче..

Е, нашата разходка започна, а знаете ли каква е историята на Панагюрище? Наясно ли сте чий праг прекрачихме току що. Нека ви разкажем …

Панагюрище История 

Панагюрският край е заселен от дълбока древност, а негови обитатели през бронзовата и желязната епоха са траките. По време на Възраждането областта бележи сериозен икономически и социален ръст. Панагюрище става занаятчийски и предприемачески център на България през ХIХ век със своето занаятчийство, крупно отглеждане на животни и търгуване с Османската империя и нейната войска. Панагюрище е център на легендарното Априлско въстание  през 1876 г., като града дори е обявен за столица на България за десет дни. Априлското въстание оставя своя белег за поколения напред и до ден днешен именно в Панагюрище можем да се срещнем с него сякаш очи в очи. С потушаването на въстанието голяма част от възрожденските къщи са унищожени, но останалите и до ден днешен разказват за величието на българския народ. Тук са Хаджидимитровата къща, Джуновата къща, Дудековата къща, Духовниковата къща и родната къща на Райна Княгиня – знаменоската на Априлското въстание. 

 

В средата на ХХ век в Панагюрище е открито световноизвестното Панагюрско златно съкровище – шедьовър на тракийското изкуство. То включва девет майсторски изработени златни съда, принадлежащи на неизвестен владетел на племето одриси от края на IV и началото на III  в.пр.н.е. Панагюрското златно съкровище, и в частност един от съдовете – амфоровиден съд, прославят страната ни в световен мащаб, бидейки основен мотив на родната история и изкуство. Всяка година Панагюрското златно съкровище бива изложено в музея в града в най-модерната българска зала трезор, а в негово отсъствие се експонира точно златно копие.

panaguyrsko zlatno sykrovishte
Панагюрското златно съкровище. Източник снимка www.marica.bg

Забележителности

В Панагюрище има голям избор от забележителности и места, които носят възрожденския дух и история. Като начало в  Историческия музей в града, освен Панагюрското златно съкровище, могат да се видят основните занаяти на населението, прославили Панагюрище по време на възрожденската епоха. Дворът и всяко кътче от музея носят възрожденския дух, допринесен от постоянната експозиция на Априлското въстание и уникални реликви от периода. 

Невероятни за посещение и разходка са и всички възрожденски къщи в града, като Дудекова, Джунова, Хаджидимитрова, Тутева и Лекова. В Панагюрище има и редица храмове и църкви, с богата история и внушителна архитектура. Най-атрактивните и ключови в исторически аспект забележителности може да намерите описани в нашата статия “10 забележителности, които да посетите в Панагюрище”. Нека тя бъде вашият малък пътеводител към едно огромно културно преживяване.

istoricheski muzei panaguyrishte
Исторически музей Панагюрище. Революционерски униформи

Настояще

Не си мислете обаче, че Панагюрище живее в сянката на своята история. Градът се развива постоянно. Модерен и красив парк посреща с красива растителност и място за отмора. Градският площад пък е домакин на редица събития – изяви на млади артисти и място за почитане на традиции  и местни обичаи. Всичко това, под симфонията на пеещите фонтани в Панагюрище прави града още по-привлекателна и интересна дестинация. Със своите уникални по рода си водни водни оръдия и осветителна система, пеещите фонтани в Панагюрище са уникални за нашата страна и предпочитана гледка от посетителите на града в летните нощи. 

fontani panaguyrishte
Пеещи фонтани в град Панагюрище. Източник снимка: „За Панагюрище с любов“

 

За забележителностите и историята на Панагюрище може да се пише много, но най-добре се разбират и усещат щом се посетят. Опитахме се с малка виртуална разходка да ви предадем нотка от настроението и харизмата на града. 

 

panorama panaguyrishte

 

 

Споделяне:
Facebook Messenger