Къща музей Райна Княгиня

Днес ви разказваме за една от знамените къщи в Панагюрище, а именно Къща Музей Райна Княгиня. Къщите музеи са нещо повече от реставрирани имоти на знаменити личности. Те са много повече и от музей така е и с тази изторическа къща, за която ви разказваме днес. В енергията и историята на всеки един предмет, във всяка една стая се крие заряд, способен да разбуди човешкото съзнание и да го поведе през неочаквано пътешествие отвъд времето.

Тук измежду калдъръмените улици на любимото Панагюрище, спомена за величието на България пазят родните къщи на ред смели сънародници. За някои от тях вече ви разказахме в статията Исторически личности родени в град Панагюрище. Сред тях една българка се откроява с подвизите си и мястото, което заема в българската памет и съдба. Една къща музей вълнува сякаш по друг начин. Това е къщата музей на Райна Княгиня.

Райна Княгиня (Райна Попгеоргиева Футекова)

На 18 януари 1856 в град Панагюрище се ражда Райна Попгеоргиева Футекова, останала в нашата история с прозвището Райна Княгиня. Само на 20 години, тогава главна учителка в девическото училище Райна Княгиня шие знамето на Априлското въстание. В деня на освещаването му, на 22 април 1876, по желание на гражданите, самата тя повежда тържествената процесия, възседнала отбран кон, препасана със сабя и револвер. По време на Руско-турската война 1877/78 г. знамето вероятно изгаря в конака в Хасково. За честването на 25-годишнината от Априлското въстание тя ушива три нови знамена – копия на оригиналното. От тях до днес запазени остават две – едно в родната й къща в Панагюрище и едно във Военноисторическия музей в София.

kashta-musei-raina-knqginq
Райна Княгиня със знамето, източник изображение: https://bulgarianhistory.org

Райна Попгеоргиева Футекова се отличава със забележителна смелост, любов към науката и жажда за справедливост. Двайсет и пет дни след погрома на въстанието е заловена от турците, които я подлагат на зверски изтезания. Въпреки това тя успява да се спаси. Не само, че преживява немислимо тежки времена, но и намира сили да ги преодолее като продължава да озарява жизнения си път с добри дела и постижения. Помагат й европейски дипломати, след намесата на които, Райна е освободена и изпратена да учи в Москва. Изучава медицина 3 години и става първата дипломирана акушерка в България.

Къщата музей на Райна Княгиня

Родната й къща до ден днешен е исторически паметник с национално значение. На входа посреща старинен надпис, запазен върху една от гредите на голямата дворна врата. На него е посочена годината на построяване – 1673 и нейните първи собственици – Тасо и Михо.

Източник изображение: http://museumpan.com/

Родната Къща на Райна Княгиня отваря врати за първите си посетители като къща-музей на 3 май 1950 г., а през през 1979/81г е извършена основна реставрация.

На първия етаж в къщата музей на Райна Княгиня може да бъде видяна документално – веществена експозиция, посветена на живота и ролята на смелата българка по време на Априлското въстание. На втория етаж, в една изключителна етнографска експозиция е съпреживян целия й живот и обитаване на къщата. Съхранени са ценни реликви като самото Главно знаме, както и шкаф, в който знаменоската се е крила, докато го шие.
Самата архитектура на къщата е представител на средногорския тип асиметрична къща.

В двора на къщата-музей на Райна Княгиня се намира нейна мраморна скулптура, под която се съхраняват тленните й останки.

kashta-musei-raina-knqginq (1)

Източник изображения: Личен архив

Къщата Музей на Райна Княгиня се намира на улица ул. „Райна Княгиня“ №26 в Панагюрище и е отворена за посетители всеки ден между 9:30ч. и 17:30 ч. (без почивен ден). Цената за посещението й за туристи /възрастни/ е 2.00 лв, а за учащи и пенсионери – 1.00 лв. За посещението на къщата музей има осигурени и безплатни дни, свързани с важни за историята дати. Такива са дните: 18 май – международен ден на музеите; 24 май – ден на славянската писменост и култура; 1 ноември – ден на будителите.

Важно: Музеят не работи на 1 януари, първият ден на Великден, 24 и 25 декември!

Отделете време от разходката си из забележителностите в Панагюрище, за да посетите къщата музей на Райна Княгиня. Емоцията, която ще ви посрещне на входната врата е несравнима. Изживейте историята и я предайте на бъдещите поколения.

Споделяне:
Facebook Messenger