Топ 7 Забележителности около Панагюрище

Град Панагюрище е страхотна идея за бягство от забързаното ежедневие в летните дни, а при по-дълъг престои, районът предлага страхотни забележителности около Панагюрище. Вече сме ви разказали за 10-те емблематични забележителности в Панагюрище, които да посетите, затова е време да ви отведем на едно приключение извън пределите на Панагюрище.

Следващите предложения могат да заредят топлите дни с отмора, прохлада и приключенски дух и са идеални, ако сте отделили няколко дни за почивка в Джуджевата къща. Настанете се удобно и прочете следващите редове до край. Убедени сме, че не сте подозирали богатство от идеи за разходки, които региона може да ви предложи.

1. Панагюрски колонии

Нека започнем разходката на 15 км от Панагюрище, където се намира местността Панагюрски колонии. На това място за пръв път през далечната 1907 г. е организиран детски лагер (колония), от където идва и името на селището – Панагюрски колонии. Отначало то е било със статут на курортно селище, като са  построени много пионерски лагери по времето на социализма. По-късно във времето, след откриване на медното находище рудник Медет са построени и няколко работнически блока, където по онова време живеят работници, от цялата страна, участващи в изграждането на един от най-големите открити рудници за добив на мед. След изчерпване на залежите и прекратяването на работата по него, селището отново връща статуса си на курортно селище. Постепенно апартаментите от работническите блокове биват изкупувани от хора с цел почивка, а повечето детски лагери не съществуват, макар все още да идват детски групи. Понастоящем, Панагюрските колонии са готови да ви посрещнат със своята природа и изключителна растителност. Боровите и широколистните гори в района, цветния килим и билките, на надморската височина над 1000 м. правят въздуха тук много полезен за хора с белодробни заболявания. 

2. Крепост Красен

Още по-близо до самия град, само на 6 км от Панагюрище може да се разходите и до руините на крепостта Красен,една от нажите идеи за забележителности около Панагюрище. Проучванията показват, че през ранновизантийската и средновековната епоха, мястото е един от най-значимите градове в района. Затова свидетелства инфраструктурата на града, от която се открояват фортификационна система с двойна укрепителна линия, множество кули, гъсто жилищно застрояване, както и обширните подградия извън крепостта, проучените две църкви и няколко некропола. Останалите и до днес  руини крият историята на Красен, който е бил една от важните опорни точки на България южно от Стара планина, в периода XIII-XIV в. В подножието на възвишението е разкрита и една от най-ранните църкви на Балканите, датираща от IV в.

razhodki-okolo-panaguyrishte krasen
Източник изображение: Опознай.bg

3. Светилищен комплекс Скумсале

В района между Панагюрище и Стрелча, задължително се отбийте и до Светилищен комплекс Скумсале. Местността представлява тракийски култов градеж , който се характеризира с множество разнообразни скални образувания, използвани от древните общества за ритуали. Археологическите проучвания доказват човешко присъствие в местността по време на каменно-медната епоха между 4 в.пр.н.е. и 2 в.сл.н.е. Местността „Скумсале“ е изключително красива и загадъчна, с обширна поляна и добри условия за пикник. Туристическите пътеки са лесно достъпни, подходящи за спокойна разходка, на фона на омагьосващите скални образувания. 

razhodki-okolo-panaguyrishte skumsale
Източник изображение: личен архив

4. Хисар

При посещение на Панагюрище за повече от ден, задължително обмислете и отделете време за разходка до Хисаря. Градът е една от топ забележителност около Панагюрище. Приблизително 50 км ви делят от този уникален град, известен с минералните си извори и богата история. Това е точно тази разходка около Панагюрище за един ден, която ще преобърне сетивата и завладее ума ви. Още на входа на Хисаря посреща красивата крепостна стена, като почти цялата централна част на града ще ви накара да се пренесете сякаш в друг свят. Разходете се до римските терми и си направете снимка на величествената Римска Колонада. Градът е изключително богат на архитектурни шедьоври, привличащи туристи от цял свят. Ако пък посетите Хисар в сезона на липите, сладкия им аромат ще ви преследва през цялата разходка. 

Римски терми, гр. Хисаря; Източник изображение: https://ilovebulgaria.eu/rimski-termi-hisarya/

 

5. Стрелча

Сравнително по-близо от Хисар, до Панагюрище е град Стрелча – на около 15 км. Той също е познат със своите минерални извори и както целя район, е богат на история. През XV в. Стрелча е била книжовно средище, важно в политическо, военно и икономическо отношение. Днес, в Стрелча се отглежда маслодайна роза, чиито аромат запленява през майските дни. В разходката си до града може да включите и посещение до Парка на миниатюрите – част от културно-историческото наследство на България. В него ще видите миниатюри на Боянската църква, Жаба могила, Мадарският конник, Дяволски мост, Църква „Св. Богородица Петричка“, Асенова крепост, Шипка и други.

Rozober
Маслодайна роза гр. Стрелча. Източник: личен архив

6. Копривщица

Следващата дестинация за разходки около Панагюрище се намира на около 45 мин с кола от Джуджевата къща. За нея името говори само – Копривщица и нейните забележителности. Следобед прекаран сред автентични къщи от преди Освобождението и калдъръмени улици е следобед в друго време и друг свят. Коренно различен от забързаното ежедневие. Непременно минете по каменния мост в старата част на града, където е гръмнала първата пушка, отбелязваща началото на Априлското въстание. Отбийте се до Мемориален комплекс “Човекът що даде фаталния знак”, посветен на Бенсковски и символ на града. Посете и църквата “Успение Богородично”. Бъдете сигурни, че дори и без карта или навигация ще успеете да стигнете до българската история и дух – те омагьосват още в началото на града и присъстват във всяко камъче, къща и улица.

razhodki-okolo-panaguyrishte-koprivstica
Бозовата къща, град Копривщица, Източник изображение: http://www.koprivshtitza.com/pictures.php

Близо до град Панагюрище се намира и малкото китно селце Баня, което привлича безброй туристи със своите минерални извори. Тук  всеки може да намери уединение с природата, спокойствие и да изживее прекрасни моменти с най-близките си. Първите заселници на с. Баня са траките. Разхождайки се из малките улички, няма турист, който да не почувства магията и автентичното настроение на тази древна общност. На територията на с. Баня има множество лечебни минерални извори. Те съдържат различни съставки, които помагат на човешкото тяло. Някои от тях са хидрокарбонати, сулфатни и магнезиеви йони и метасилициева киселина. Едни от тях са под връх „Градиштето”. Тяхната температура е 42 градуса по Целзий и дебит – 20 литра в секунда. 

7. Старосел

Сладък финал на вашите разходки около Панагюрище за един ден ще даде горчивото, първокласно вино в Старосел. Освен с напитката на боговете, районът се слави с богато историческо наследство. Археологически проучвания свидетелстват за древни поселения в района, отпреди 7 – 8 хилядолетия. Старосел е  село  в централната част на община Хисар, под южните склонове на Същинска Средна гора, а от Джуджевата къща в Панагюрище го делят 37 км. Районът има богато историческо значение, като още през 5 век пр.н.е. там е било разположено древно тракийско селище с могъщи племенни вождове и богата местна аристокрация. При посещение на Старосел, препоръчваме винарната в Старосел, идеално допълваща пълния релакс и страхотна природа в околността.

razkodki-okolo-panaguyrishte-starosel
Източник изображение: Wikipedia 

Идеите за забележителности около Панагюрище са страхотна алтернатива за вашата почивка и бягство от “реалността”. Районът е изключително впечатляващ и зареждащ. Самият въздух сякаш е сякаш по-лек и опияняващ. Ако сте в нашия район и по-далечни дестинации препоръчваме ви тези интересни места около Пловдив.

Изберете своята дестинация и я комбинирайте с престоя си в Джуджевата къща за един незабравим уикенд. Атмосферата не се описва с думи – усеща се!

Споделяне:
Facebook Messenger