Местност Оборище – Историята на Априлското Въстание

Само на 10 км северозападно от Панагюрище, на 88 км от София, на 96 км от Пловдив и на 59 км от Пазарджик се намира историческата местност Оборище. Тук през 1876 година се провежда първото в историята на България Велико народно събрание. На него е взето решението за обявяване на Априлското въстание. 

Местност Оборище

Местността Оборище е едно от задължителните места, които да посетите при екскурзия до град Панагюрище и околността или просто за следващия слънчев уикенд. Тя е част от 100-те национални обекта, като до нея се стига по живописна и приятна пътека между букова гора в долината на Панова река. Маршрута е лек и приятен, подходящ дори за вашите деца и домашни любимци. Може да го сравним с разходка в парка, с разликата, че тишината и красотата му са особено пленяващи, а историята, която дърветата пазят е вдъхновяваща. 

mestnost oborishte izgled

Как се Стига до Местността Оборище?

Само на 10 км северозападно от Панагюрище, на 88 км от София, на 96 км от Пловдив и на 59 км от Пазарджик се намира историческата местност Оборище. От Панагюрище се тръгва по стария път за София, т.е. към Вакарел. Само след около 6 километра на дълго спускане от пътя ще видите кафява табела обозначаваща къде да завиете на дясно.

mestnost oborishte karta

До началото на пътеката се стига с кола, като непосредствено преди ‘входа’ има разширение, където може да се паркира спокойно и напълно безплатно. Историческата местност е без работно време, със свободен вход – не се заплащат такси и всеки може да я посети. Ако за сте за пръв път в района, лесно ще я намерите и чрез навигацията на своя GPS.

Разходката по Пътеката на Гордостта

Още след първите няколко крачки ще почувствате силата на природата и удивлението от заобикалящата красота. Маршрута позволява посещение през всички сезони, но есента му придава особен чар. Богатата история на историческата местност и мистериозността на есента си подхождат напълно, а гористата местност подарява букет от пъстроцветни картини. За ваша безопасност, имайте предвид, че мокрите листа могат да бъдат хлъзгави, затова все пак не пренебрегвайте разходката. 

Обърнете внимание на дърветата в района, които ще ви изненадат със своите причудливи и мистериозни форми. По пътя има и малка пейка, на която може да спрете и да направите няколко снимки, заобиколени от на глед безкрайната гора. 

mestnost oborishte priroda

От началото до края на пътеката ще откриете издигнати каменни плочи с откъси от стихове и мисли за Априлското въстание. Препоръчваме задължително да отделите време да ги прочетете, осмислите и да извлечете сентенцията им за себе си след тази разходка. Те превръщат “прехода” в повод за размисъл и гордост.

местност оборище цитати

Краят на пътеката стига до самия паметник на Оборище. Той е обявен за историческа местност през 1977 година и до днес продължава да ни напомня за великото събитие, състояло се там и преобърнало хода на историята. По време на събранието в местността Оборище се взема решение за обявяване на Априлското въстание, целящо да освободи българските земи от продължителното османско владичество.

Събранието в Оборище

На това място от 14 до 16 април 1876 г. заседава Първото българско Велико народно събрание, а за ръководители са избрани Георги Бенковски и Панайот Волов. По време на събранието присъстват 64 делегати с редовни пълномощия, а общия брой на присъстващите е над 300 души. Тяхна “заседателна зала” е просто самата поляна. Взето е решението, че въстанието трябва да има едноличен предводител и правомощията за това се дават именно на Георги Бенковски. Събеседван е план за бъдещата революция.

 

 

 Така стигаме до 20-ти април когато на известния понастоящем мост на “Първата пушка” в град Копривщица е “прозвучал” първият изстрел на въстанието. Вестта пристига в Панагюрище и ръководителите Георги Бенковски и Панайот Волов обявяват Априлското въстание.

Днес всяка година на 2-ри май в историческата местност Оборище се провеждат национални чествания, като първото такова е организирано през 1886 година по повод десетата годишнина от Априлското въстание. Тогава на мястото е поставен голям гранитен каменен кръст, а през 1928 година в местността е издигнат сегашния паметник. За честванията на 100 годишнината от Априлското въстание е открита и мраморна плоча с послание към бъдещите поколения. В долната част на паметника са изписани имената на апостолите и участниците в събранието.

местност оборище паметник

Посетете Местността Оборище

 Местността Оборище е е едно от местата съхранили духа и историята на Априлското въстание до днес. Там се е състояло едно от най-значимите събития в нашата история, рефлектирало на съдбата ни такава, каквато е днес. Мястото пази в себе си невероятно силна и енергия. Събранието в местността Оборище е поставило началото на свободата на българския народ. Ще се радваме да комбинирате Вашата разходка до местността с почивка в Джуджевата къща.

 Please active Iw Hotel plugin

Споделяне:
Facebook Messenger