Коледa Традиции, Обичаи и Трапеза за Бъдни вечер

Днес ще ви разкажем всичко за българската Коледa традиции, обичаи и богата трапеза за Бъдни вечер. Светлият празник все по-осезаемо напомня за себе си, а с него идва времето да си припомним и  някои от съхранилите се до днес коледни традиции и трапеза за бъдни вечер.

Различните народи по света празнуват Коледа по различен начин, но ние днес ще представим как протича празникът в едно традиционно българско семейство.

Бъдни вечер Традиции:

Приготовленията започват още през деня на 24 декември, когато домакините се подготвят Коледа и традициите ѝ с Бъдни вечер. В различните краища на страната празникът е наричан с различни имена –  Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка, но независимо от наименованието,според православната църква в полунощ, в пещера около Витлеем се е родил Иисус Христос. 

В българското семейство особено място за вечерта на 24 декември намира един сякаш позабравен в наши дни символ – Бъдникът. Той представлява дъбово дърво, в чиито долен край се издълбава дупка, запълва се с дървено масло, тамян и восък, а отворът се запушва с клин. Така “приготвеното” дърво се поставя в огнището, а според традицията, на Бъдни вечер огънят не бива да угасва. Макар понастоящем тази традиция да не е толкова разпространена, в миналото тя е заемала централна част в приготовленията за Бъдни вечер. По бъдника се извършвали също и най-различни предсказания. Ако например от него излизали искри – това означавало изобилие.

коледа традиции бъдник (1)

Трапеза за Бъдни вечер:

В навечерието на Бъдни вечер, главно място заема трапезата. Традиционната трапеза на Бъдни вечер задължително се състои от  нечетен брой постния ястия, тъй като това е последният ден от четиридесетдневните коледни пости. На трапезата намират място традиционни български ястия като боб, лозови сарми, ошав и баница с тиква, печена тиква с мед и орехи.  Могат да се сложат чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино и ракия.

 

С особено значение и съхранен до днес символ от трапезата за Бъдни вечер е питата с късмети. Понякога в нея се замесва сребърна пара, а понякога дрянови клонки, различни варива и семки, символизиращи плодородието и здравето. Според вярванията на българите, хлябът е безкръвна жертва и с него можем да умилостивим по –висшите от човека сили. Задължително формата на питата е кръгла, за да символизира цикличността в живота. Прието е да се украсява с форми от тесто изобразяващи кръстове, узрели класове, рало, орач, животни или плодове – всички  символи за благополучие и плодородие. 

 Празничната вечеря започва задължително с разчупване на питата, като това се прави от най-възрастния член на семейството. Разчупването също има свой предопределен ред: първото парче се заделя за Богородица и починалите, следващото за къщата, а останалите за  членовете на семейството. Раздаването става от дясно на ляво – посоката на живота в разбиранията на българина.

 

В някои краищата на страната, в края на вечерята има още един обичай – всеки човек на масата да си избере орех. Съществува вярване, че по ореховата ядка, която се крие под черупката може да се гадае за идната година. Ако под черупката се крие здрава и голяма ядка, годината ще е успешна, например.

Любима част между всички традиции, разбира се е опитването на всяко едно ястие на масата. А така богата софра не се вдига през цялата нощ.

коледа традиции ястия за бъдни вечер

А преди няколко години иьвестният кулинарен експерт Иван Звездев ни гостува в Джуджевата къща и заедно сготвихме прекрасна трапеза за Бъдни вечер. Споделяме рецептите с вас.

Гледайте ни заедно с Иван Звездев как месим Постна питка за Бъдни Вечер – без мая или сода

Тук приготвяме Гушки по нашенски или Постни лозови и зелеви сарми в гювеч за Бъдни Вечер

Как готвим Пълнени сушени чушки с боб за Бъдни Вечер

Коледа традиции:

У нас празникът е уникален и заради един друг обичай – Коледуване. Той започва в полунощ на Бъдни вечер срещу Коледа и се прави за плодородие, здраве и късмет. В Коледуването участват млади мъже, коледари, които са скоро оженени, сгодени или ергени.

 

Те започват подготовката си още на Игнажден – 20 декември, когато се формират отделните коледарски групи, определя се водачът им, който трябва да е по-възрастен от останалите и женен, учат коледни песни, подготвя се облеклото. Традицията повелява коледуването да продължи от полунощ до изгрев слънце. Обикаляйки по къщите, коледарите пеят различни обредните песни, с които пожелават добра реколта и здраве на семейството. Най-често песните им започват с думите:
най-често започва с думите:

 

„Стани нине, господине!

Тебе пеем, домакине!

Добри сме ти гости дошли,

добри гости, Коледари!“

 

Домакините обикновено даряват коледарите с кравай, пари, вино, а самият обичай завършва с угощение, на което се събират всички коледарски групи. Продуктите, които останат след коледуването, се даряват на нуждаещите се, а парите – на читалище, училище или църква.

Вижте нашата оферта за Коледа и Бъдни вечер >>

Разбира се, времето в което живеем е придало един малко по-различен смисъл на Коледа и в наши дни денят на 25 Декември започва с подаръци за най-малките, а и не само. Определено това е доста приятна част от празника, но нека тази година си припомним най-важното от всичко. В миналото семействата не заспивали до полунощ, защото хората вярвали, че тогава небето се отваря и ако в този момент си намислиш желание, то ще се сбъдне. Коледа е съвсем близо, така че намислете си желание още от сега .

Споделяне:
Facebook Messenger