Коледа в Различни Части на Европа и у нас

Mилиони хора на един континент се различават по своя език, култура и традиции. В навечерието на най-светлия християнски празник те празнуват по различен начин. Ние ви разкажем за някои от най-странните и интересни ястия в различни държави от Европа и у нас за Коледа.

Започваме с традициите за Коледа в  Полша. Там Коледа е един от най-важните празници. Те държат да се пресъздаде атмосфера, която да напомня за основните човешки ценности – мир и личностна свобода. Тяхната трапеза се състои от 12 ястия, символ на 12 ученици на Исус.

Акцентът на масата пада върху „barszcz“ – супа от червено цвекло. Тя се консумира с така наречените „uszka“ (пирожки с гъби) или „krokiety“ (палачинки с гъби). Супата символизира кръвта на Исус, така както при нас е виното. Основното е шаранът. Традицията повелява няколко дни преди Коледа да бъде закупен жив от магазина и пуснат в банята да плува. След това от домакинята на къщата да бъде убит и сготвен. Счита се, че шаранът носи късмет за следващата година.

По повод шарана, в Италия на Бъдни вечер се приготвят различни деликатеси от морска храна. Това е предадено от векове, и местните наричат този морски фест  „The Feast of the Seven Fishes“ – Фестивал на 7-те риби.

Чудите се защо 7? На този въпрос дори италианците не мога да отговарят. Някои казват, че символизира седемте тайнства на католическата църква, други – че това са 7-те добродетели (смирение, добродушие, търпени, трудолюбие, щедрост, лишение и целомъдрие). Все пак остава загадка каква е истинската символика или по-скоро е въпрос на интерпретация.

В Германия за Коледа на масата се сервира печена гъска с червено зеле. Техният обичай повелява, че всеки трябва да се нахрани много добре. В противен случай, човекът, останал гладен, ще бъде обладан от зли демони. Така, че допълнителното парче щолен за дамите е незабележимо от мъжките погледи. Ето така се празнува Коледа в тази част на Европа.

Словенците са интересни със своето традиционно ястие – капустница за Коледа. Това е супа от кисело зеле, в която като основна съставка отново присъства шаранът. Ястията са 12 на брой – символ на 12-те ученици на Исус. Местните хора цялата трапеза я наричат „валия“. Те също така имат своя, отличаваща се от другите народи, питка. Тя се казва оптаки.

А къде е добрият  старец?

Във Франция го наричат Père Noël. Но за разлика от другите европейски страни – той няма Снежанка. Този, който му помага с раздаването на подаръците се казва Le Pere Fouettard и носи черно облекло. Тяхното основно ястие  е Réveillon и се прави с печена пуйка. Французите се хранят след като  се приберат от църква, тоест след 00:00.

Но, нашата – българска колоритност не е по-малка. За българинът е важен целият ритуал. Празненствата за Коледа у нас, православните християни, започват още на Бъди вечеря. На трапезата трябва да има 7, 9 или 11 ястия – нечетен брой. Гозбите са постни. На трапезата трябва да има: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година). За нашата празнична трапеза довечера ние сме приготвили лозови и зелеви сърми. Чушки, пълнени с ориз и кисело зеле. Боб в гърне, ще добавим туршия и ошаф от сушени плодове. Имаме, разбира се, и постна питка.

В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост – Богородица.
Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.
Споделяне:
Facebook Messenger