Село Баня

Близо до град Панагюрище се намира малкото китно селце Баня. То привлича безброй туристи със своите минерални извори. Тук  всеки може да намери уединение с природата, спокойствие и да изживее прекрасни моменти с най-близките си.

Първите заселници на с. Баня са траките. Разхождайки се из малките улички, няма турист, който да не почувства магията и автентичното настроение на тази древна общност. Дори и днес, ние като българи, носим в себе си, любовта към природата, към старите обичаи и традиции, както и  към занаятите, оставени ни от траките.

На територията на с. Баня има множество лечебни минерални извори. Те съдържат различни съставки, които помагат на човешкото тяло. Някои от тях са хидрокарбонати, сулфатни и магнезиеви йони и метасилициева киселина. Едни от тях са под връх „Градиштето” . Тяхната температура е 42 градуса по Целзий и дебит – 20 литра в секунда. В съседство са другите минерални извори с температура 38 градуса.

Знаете ли за какво помагат тези съставки?

Хидрокарбонатите поддържат алкално-киселинното равновесие в организма, за да може да се нормализират стомашните сокове. Сулфатните и магнезиеви йони повишават движението на лигавицата на стомаха и има благоприятно влияние върху хора, които водят заседнал начин на живот. А пък метасилициевата киселина възпрепятства процесите на разлагане на токсичните вещества и по този начин има детоксикиращо действие. Има благоприятно действие върху хора,  които имат проблеми с пикочните пътища.

Ето и още идеи за разходки и прекрасни места в околността:

⭐ 55 интересни места около Пловдив

Копривщица и нейните Забележителности 

Топ 7 Забележителности около Панагюрище

Споделяне:
Facebook Messenger