Панагюрски Колонии

Панагюрски колонии е една от задължителните спирки при посещението на град Панагюрище и околността. Прекрасна природа, място за отдих и невероятен зелен рай посрещат гостите на това чудно място, недалеч от една от най-забележителните исторически точки на страната.

 

Местоположение на Панагюрски колонии

Панагюрски колонии е курорт и село в Южна България намиращо се в Община Панагюрище – една от топ 7-те забележителности, които да посетите в района. Живописните картини, които ще ви посрещнат тук се намират само на 15 км от Панагюрище или приблизително 20 минути път с кола. През Панагюрски колонии минава шосе 37 от републиканската пътна мрежа, което свързва Доспат през Златишки проход (Стара планина) с А2 (при село Джурово).

 

Предистория

През 1907 година на мястото на настящата местност Панагюрски колонии е организиран детски лагер. От тук идва името на самото селище, където преди повече от 100 години са построени първите вили. Из начало местността е със статут на курортно селище и във времето са построени различни лагери. 

 

панагюрски колонии изглед

 

Като вилно летовище, Панагюрски колонии е основано в началото на 30-те години на 20 век, а след 1935 г. за кратко време са построени много вили граждани от Панагюрище и цялата страна. Вилите са построени масивни и специфично пригодени за пребиваване през лятото, бидейки на големи разстояния една от друга, без ограждения помежду си.

 Така вилният курорт става един от най-големите в цялата страна с над 150 вили, включително няколко детски лагера.

И така до Деветосептемврийския преврат, когато голяма част от вилите са национализирани или взети насилствено за ползване от държавата.

 В хода историята и събитията, през 1968 г. по поречието на река Медет, на север от курорта започва разработката на медна мина под името „МОК Медет“. Следват години, в които минни работници от цяла България живеят в отчуждените вили. За тях са построени няколко жилищни блока в индустриален стил, в контраст с алпийския вид на останалите вилите, както и културен дом с голяма кино и театрална зала, библиотека, начално детско училище и детска градина. Районът става все по-оживен.

Така Панагюрски колонии се превръща в миньорско селище, обитавано целогодишно. Освен летовниците, които го посещават през летните месеци и децата, които пълнят устрените лагери, районът е оживен и от местни жители през всеки сезон.

Настояще на Панагюрски колонии

В началото на 90-те години на 20ти век, мина “Медет” е закрита, поради изчерпване на залежите. Това от своя страна води до реституиране на национализираните вили и осезаемото намаляване на населението на Панагюрски колонии. Детските лагери биват изоставени, голяма част от апартаментите са продадени на граждани от страната, които ги използват за отдих и почивка. Някога оживения регион се превръща в район с парков вид.

 

Природата обаче прави невъзможно пълното забравяне на такъв тип местности. Тази част на Средна гора се характеризира със стари букови гори, а районът на Панагюрски колонии днес ще ви впечатли с разнообразни дървесни видове, доминирани от смърчови дървета високи над 30 метра. Ще срещнете различни диворастящите растения и спокойни ливади, идеални за откъсване от ежедневието и естествено презареждане от природата. 

 

панагюрски колонии езерото

В центъра на селцето ще откриете и красиво езеро. Заобиколено от невероятната флора в околността, то само по себе си ще ви предложи и своя зелен чар, особено през топлите месеци. Красиви водни лилии и не само са в перфектна хармония с езерото и финалния щрих от зеления оазис в Панагюрски колонии.

панагюрски колонии лилиите

 И не е само флората наоколо, която ще спре дъха ви – езерото кипи от живот и може да се похвали и с разнообразна фауна. Разноцветни пеперуди, водни кончета и още много различни видове обитават езерото, а рибарите наоколо разказват, че може да срещнете дори водни змии.

 

 

Разходка из Панагюрски колонии

Разходката из местността е природна и лека. Можете да обиколите центъра и езерото за около 30 минути, в близост има детска площадка, на която децата могат да поиграят. Можете да се разходите и из самото сещище и да разгледате различните видове сгради. Тази обиколка можете да направите и с кола. Важно е да се отбележи, че в селцетео няма ресторант, в който можете да хапнете, затова можете да вземете подходяща храна. Има много местни магазинчета, от които можете да си набавите нещо за хапване на крак и вода.

Приятна разходка!

Споделяне:
Facebook Messenger