Рецепта за яйца по панагюрски

Рецептата за яйца по панагюрски е традиционна, вкусна и питателна. Ястието се приготвя бързо и не е необходимо да имате много съставки в хладилника. В нашия град яйцата се наричат още „зетьови яйца“, защото когато новия зет е отивал на гости на тъща си е било голяма работа да му направят тези яйца. Традиционната рецепта от нашия град за яйца по панагюрски е без кисло мляко, но ние ви предлагаме да добавите, ако това е по ваш вкус.

Необходими съставки за яйца по панагюрски:

  • яйца  8 броя

  • кисело мляко 400 грама

  • бяло саламурени сирене 100 грама

  • краве масло 40 грама

  • червен пипер 1/2 чаена лъжица

Време за приготвяне: 20 минути

Порции: за 8 човека

Начин на проиготвяне:

Стъпка 1: Първо пригответе основата за всяка порция яйца по панагюрски от сиренето. Натрошете сиренето наситно и го разстелете като канапе на в дълбоки чинии. Необходими са ви 8 чинии.

 

Стъпка 2: В дълбок тиган налейте вода и я кипнете. След като заври добавете 1 чаена лъжица оцет и ½ чаена лъжица сол, както и лъжичка масло. Свалете тигана от котлона и чукнете от ниско яйцата. След това върнете тигана с яйцата на котлона и оставяте да врят 3 минути. Така яйцата ще станат рохки – както е оригиналната рецепта, но ако предпочитате вашите яйца по панагюрски да са по-твърди варете ги 5 минути. Яйцата трябва да се забулят, което означава леко с една лъжица да полеете яйцата с водата, в която врят. Когато яйцата са готови ги извадете с решетъчна лъжица и поставете по две във всяка чиния.

Стъпка 3: В тиган разтопете останалото масло – около 3 суперни лъжици, след което добавете червения пипер и разбъркайте за 20-30 секунди. Пиперът не трябва да загаря, защото това ще развали вкуса на ястието ви!  Добавете от запърженото масло с червен пипер във всяка порция по лъжица или две.

Стъпка 4: Ако добавяте кисело мляко залейте около яйцата с кисело мляко на вкус.

За украса, а и за освежаване на вкуса може да добавите и магданоз към всяка порция яйца.

Вашето ястие за яйца по панагюрски е готово! Добър апетит!

Споделяне:
Facebook Messenger