Панагюрска шарена сол

Панагюрският край е известен със своята луканка и така наречените „яйца по панагюрски“.  Не по-малко популярна е и панагюрската шарена сол … Днес ви разказваме за нея!

 

Шарената сол е традиционна българска подправка. Всеки българин, който тръгва за чужбина, винаги в куфара отделя специално място за нея.

Значимостта и не е само в овкусяването на ястията. Със своя вкус и мирис, тя пренася България във всяка една точка на света. Всеки район има своя автентична рецепта, предавана от най-стари времена. Но като най-популярна е тази наша уханна панагюрска шарена сол. Тя се отличава от останалите със съставките си и начина на приготвяне.

 

pyrlenka s panaguyrska sharena sol
Домашно изпечена пърленка с панагюрска шарена сол

Стара поговорка гласи „Приятеля ще го познаеш, когато изядете заедно един чувал сол.“

Рецептата за уханната ни панагюрска шарена сол е следната:

  • 1 царевица
  • 1 ч.ч. градинска чубрица
  • 1 ч.ч. планинска чубрица
  • 1 к.ч. сминдух
  • 1 ч.ч. мащерка
  • 1 к.ч. сол

 

Първата съставка е царевицата. За да се прибави като основна съставка, първо трябва много добре да се обработи. За целта е нужно зърната да се наронят и да се изпекат във фурната. След това се смилат и се пресяват през две сита. Първото е по-едро (3 мм), а второто е по-ситно (1 мм).

Другата основна съставка е планинската чубрица. Тя се среща предимно в централна Стара планина, но и панагюрци са облагодетелствани поради наличието и в близост до селата Петрич и Оборище.

Готовата царевица се изсипва в голям глинен съд и се прибавят останалите подправки.

Да ви е сладко!

Ако искате да опитате от уханната ни шарена сол, задължително ни елате на гости и се включете в нашата работилница за приготвяне на панагюрска шарена сол. Повече прочетете на нашата страница за услуги в хотелски комплекс Джуджева къща.

В панагюрското село Бъта ежегодно се провежда фестивал на панагюрската шарена сол. Там можете да опитате много различни видове от уханния микс.

Споделяне:
Facebook Messenger