Интересни събития в Панагюрище през 2020 година

Нашият град е чудесна дестинация за всички сезони и през 2020 ви очакват много интересни събития в Панагюрище. В Панагюрище и неговите околия, се организират различни местни събития през годината, които изненадват и впечатляват туриститите. От лютата зима до жаркото лято, дейностите в областта не спират.
Някой от тях са прочути в цялата страна, а за други – трябва някой да ви разкаже. Ето защо селектирахме специално за вас важните и интересни събития за настоящата 2020 г., които силно препоръчваме да посетите.

MАРТ 2020 г.

1 март – Кукерски празник “Джумал и Въртяжка”. Традиционният обичай се провежда в с. Попинци, на около 20 км. от град Панагюрище. Пролетния празник се практикува в селото за здраве и плодородие. Джумалът всъщност е дървена конструкция, направена от огънати жилави пръчки, захванати за две успоредни дървета. Между тях до раменете се промушват носачите на Джумала. С него, на зазоряване в неделя, група млади момчета се маскират и обикалят къщите в селото. Вярва се, че обичаят носи радост, щастие и берекет.

„Въртяжката“ също се практикува единствено в село Попинци и никъде другаде в нашата страна. Обикновено една мома и ерген изпълняват традицията, жива още от преди падането на България по турско иго . За целта от двете страни на специално изработена “люлка” (тип лост) се поставят хватки, за които се хващат двамата души. Тогава единият тропва на земята, а другият се издига на високо.

vartyanka
Източник изображение: Opoznai.bg


Обичаят няма как да бъде описан с прости думи. Това е от онези традиции, за която малцина подозират, но които си заслужава да се видят. Така че, защо не завържете мартениците си тази година в с. Попинци?

 

7 мартТодоровден в с. Баня. Там празникът си има свой привкус. Нарича се “Тодоровден по нашенски”. Съпътстван е с карнавално шествие и празнично надбягване с коне и магарета. Отбелязването на празника е отличителен белег и запазена марка за местните. Самото село се намира на приблизително 11 км от град Панагюрище и си заслужава да бъде посетено от всички гости на града по това време на годината.
И докато сте там, в Джуджевата къща ще се погрижим за приятния ви престой със специалния ни Уикенд пакет .

Todorovden v selo bania panaguyrishte

 

Aприл 2020 г.

11 – 12 априлв град Панагюрище ще се състои ХVI Национален фестивал на млади изпълнители на българска  патриотична песен “Родолюбие”.  В конкурсната програма индивидуалните изпълнители и вокалните формации участват с две песни. Първата задължително трябва да бъде с патриотично съдържание, а втората песен може да бъде патриотична или забавна. Тази година фестивалът се посвещава на 170 години от рождението на Иван Вазов. Датите съвпадат и с прекрасния български празник – Лазаровден и Цветница. Възползвайте се от нашия пакет “Цветница”, за да се насладите на вкусна храна и домашен уют.

Военноисторически фестивал “Живата история”, с участието на Национално дружество “Традиция”. Свидетели на това събитие може да станете през м. април в градския парк на Панагрище. По време на фестивала историята ще оживее, гарантирайки на посетителите едно незабравимо, българско и незаменимо чувство на гордост и сила.

 

17 – 20 април, ВеликденС огромна любов в Панагюрище, а и в Джуджевата къща отбелязваме този наш православен празник. Елате ни на гости по пакет Великден – заедно ще боядисваме яйца, ще ви покажем местните забележителности и ще ви нагостим вкусно с прясно агнешко месце.

Offer Easter

 

Май 2020 г.

30 април – 1 май – 144 години от избухването на Априлското въстание. Месец май в град Панагюрище може да ви донесе много революционерски дух. Избухването на Априлското въстание се отбелязва с впечатляваща военно-историческа възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище‘ 1876“, с участието на Национално дружество „Традиция“ е неописуема емоция, както и с Национален митинг-заря.
Специално за събитието, от Джуджевата къща сме подготвили пакет 1ви май за всички посетители на града, които искат да се потопят в духа на истинска възрожденска къща.

1 mai

 

2 майВсенародно поклонение-събор на местността Оборище – Както вече ви разказахме в нашата статия за забележителностите в град Панагюрище, в историческата местност Оборище над Панагюрище, всяка година на 2 май се чества годишнината от Априлското въстание. Церемонията е тържествена, изпълнена с гордост за местните.

9 май – Национален фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден“. Името му говори само за феерията и красотата, на която ще станете свидетели. Фестивалът се провежда в с. Попинци, а целта му е да съхрани и популяризира изворния автентичен фолклор на България.

9 майIX Национален празник на шарената сол; Кулинарен и фолклорен празник. На площада в с. Бъта, само на 8 км от Панагюрище може да станете свидетели на този уникален по рода си фестивал. Шарената сол е традиционна за региона, а и за страната ни подправка. Няма българин, който да не познава и обича вкуса й. А, ако искате да узнаете и нейната тайна, ето тук в нашия блог ви споделяме рецептата за панагюрска шарена сол. Емоциите на празника са уникални, вкусни и толкова народни.

sharena sol

 

 

29-31 май – Световното първенство по фойерверки за купата на град Панагюрище, Свидетели на зрелището може да станете на площад “20-ти април” в града. Програмата на събитието обещава да бъде изключително интересна, а огнените демнстрации – цветни и магически.

foyerverki v panaguyrishte svetovno pyrvenstvo
Световно първенство по фойерверки в Панагюрище

Източник: Нова вест

Розобер – От средата / края на месец май за 3 седмици в град Панагюрище започва традиционния розобер на маслодайни рози. Гостите на града имат възможност да посетят на розова градина с бране на рози, заедно с местни хора. След това може да се посети и розоварната в града, за да се проследи и процесът на добиване на розово масло

Няма да пропуснем да отбележим, че м. май е и месецът, в който започват да работят прекрасните пеещи фонтани в града! Музикалната феерия гарантирано ще ви заплени и е страхотно развлечение за приятните пролетни вечери.

fontani panaguyrishte
Пеещи фонтани в парка в град Панагюрище. Светлинно шоу

Източник: Oborishte.bg

 

Юни 2020 г.

Розоберът продължава и през месец Юни. Географското разположение на град Панагюрище го прави чудесен избор за лятна разходка, която да съчетаете с почитане на българските традиции и отдаване на нужното внимание и чест и на българския розов цвят. Именно затова сме ви подготвили и специален пакет Розобер.

Открийте летния сезон в градините на Джуджевата къща. Обещаваме да се погрижим за вашия пълен комфорт и неповторимо българско усещане.

Rozober panaguyrishte
Българска роза. Розобер в Панагюрище

 

Юли 2020 г.

VII Международен младежки танцов фестивал “Пъстър свят” – Площад “20-ти април” в град Панагюрище ще оживее, под ритмите и многоцветните участници на Международния младежки танцов фестивал. През месец юли, в града ни малки и големи любители на музиката и танца ще се съберат, за да преживеят емоцията от изкуството заедно с всички участници.

 

Август 2020 г.

В разгара на лятото препоръчваме посещение на минералните басейни в града. Естествените минерални извори на Стрелча и село Баня, панагюрско също могат да ви избавят от жаркото слънце, разположени само в непосредствена близост до Панагюрище. В Панагюрище можете да посетите СПА зоната на СПА хотел Каменград или градския открит басейн, който също е с минерална вода. В град Стрелча, който е само на 12 км. от Панагюрище можете да се възползвате от прекрасен открит и закрит градски басейни, отново с минерална вода. В село Баня също ви очаква топла и лечебна минерална вода в градския открит комплекс.

 

Септември 2020 г.

31 август до 6 септември – Световен турнир по тенис на маса – Asarel Bulgaria Open. Спортната зала “Арена Асарел” в Панагюрище е едно от най-модерните спортни съоръжения в България. Тя предлага отлични и европейски условия за провеждане на международни турнири като този по тенис на маса, който ще се проведе тази година, и който обещава участието на много доказани в областта спортисти.

 

Октомври и Ноемри 2020 г.

Тези два месеца отбележете в календара си като време за руйно вино и вкусни гозби. Заложете на хубавото българско вино от винарска изба Румелия. Тя е създадена през 2006 г. в град Панагюрище и разполага с уютна туристическа дегустационна, където посетителите могат да се потопят в атмосферата на винопроизводството и дегустацията на подбрана селекция вина.
За вкусните гозби пък, гарантираме ние от Джуджевата къща. Нашият уикенд пакет включва всичко необходимо за вашата почивка и бягство от забързаното ежедневие.

 

Декември 2020 г.

Зимна приказка в Панагюрище. Градът ни ще ви омае с коледната си украса и настроение през най-любимото време от годината. Коледните светлини в Панагюрище ще бъдат запалени на 1ви декември, когато градът ще добие облика на истинска зимна приказка. През втория ден от Коледа, на 26ти декември, ви каним да станете част от Коледния празник “Панагюрска наздравица”. За поредна година площад “20-ти април” ще посрещне местните и гостите на града с български хора, музика, вкусотийки и много настроение.

Koleda
Източник: PIA News

 

За празничен престой в зимната приказка в нашия град, Джуджевата къща ви предлага Коледен и Новогодишен пакет. Нека заедно изпратим старата и посрещнем новата година, почитайки българските традиции и обичаи.

Отбележете датите в календара си, резервирайте празничния си престой в Джуджевата къща и опознайте Панагюрище отблизо. Очакваме ви през всички сезони, за да съхраним заедно българското наследство!

 

Споделяне:
Facebook Messenger