Денят на Съединението на България в Панагюрище

Съединението на България е прекрасна дата да си спомним историята ни, на ум да благодарим на нашите предци за това, че България я има тук и днес. На тази дата отбелязваме Съединение на Източна Румелия с Княжество България, което се осъществява изцяло по наша вътрешна инициатива и в противовес на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища. Важно е да се отбележи, че Съединението се осъществява без кръвопролития.

Разбира се, Панагюрще тази година ще отбележи подобаващо 134 годишнината от 6ти септември с две важни и интересни събития, които споделяме с вас:

5ти септември безплатен Концерт на ансамбъл “Българе” на централния площад в град Панагюрище. Концертът ще се проведе от 20:30 часа, на площад „20 април”, а националният ни фолклорен ансамбъл ще представи спектакъла „Духът на България”. Спектакълът е колаборация от проектите „Това е България” и „България през вековете” и според организаторите е разработен специално за жителите и гостите на град Панагюрище. Повече за концерта, четете ТУК:

Oт 6ти до 08 септември ще се проведе четвъртия Традиционен фестивал „Златна българска гайда“ в местността “Кулата” край гр Копривщица .
В рамките на фестивала ще се проведе и възстановка на нестинарски ритуал на тракийско светилище Кулата от 21.00 до 23.00 часа на 07.09. За четвърти път ще запалим нестинарския огън. На 7 септември, в местност „Кулата“ ще разкажем приказката за нестинарите. Мая и синът и Огнян отново ще пресъздадат древния ритуал и ще стъпят в огъня с песента на странджанската гайда. Можем да разказваме много, но ритуалът трябва да се преживее по време на празника за Съединението на България. Да се усети мистичната сила на огъня и хората.
В рамките на фестивала ще се постави рекорд по месене на хляб, ще има надсвирване, игри, забавления.
За повече информация и детайлната програма следете страницата на събитието във Facebook.

Разгледайте нашия празничен пакет ТУК и ще се радваме да бъдем Ваши домакини за празника!

Споделяне:
Facebook Messenger