Пътят София Панагюрище

Животът в столицата често е забързан, свързан с много работа и безкрайни задръствания. Затова никак не е изненадващо, че често Софиянци предпочитат да прекарат уикенда ”встрани” от целия този шум и движение, а за тяхното “бягство” идеален маршрут е пътят София Панагюрище. 

Вече сме ви разказвали къде се намира град Панагюрище, знаете че градът е разположен на 90 км източно от столицата, но знаехте ли, че има и няколко различни маршрута?
Днес ще ви разкажем за различните начини, по които може да изминете пътят София – Панагюрище, и които са идеални за един приключенски и зареждащ уикенд. 

От София до Панагюрище през Вакарел

За любителите на красивите гледки 

sofia panaguyrishte

 

 

Първият маршрут, който ще ви представим не се слави с безупречно качество на пътната настилка, но пък е осеян с невероятни гледки гледки към Рила, Витоша и Стара планина. Пътят от София до Панагюрище през Вакарел е приблизително 93 км, като отнема около 1 ч 36 м за изминаване. Имайте предвид, че този маршрут има доста завои и е подходящ за по-търпеливите и авантюристични натури. Влошеното състояние на пътя по този маршрут компенсира с изключително красиви заобикалящи букови гори и спиращи дъха пейзажи. Зимата околността се превръща в снежна приказка, есента в изпепеляващо жълто-оранжева феерия, а пролетта и лятото в истинско цветно море. 

 

 

 

 

От София до Панагюрище през Гелеменово (автомагистрала Тракия)

За нетърпеливите да достигнат крайната дестинация 

Разбира се, най-лесният маршрут за пътя София – Панагюрище е този през автомагистрала Тракия. Поемайки по него ще ви отнеме 1ч и 41 минути или казано иначе, 139 км. Всичко, което трябва да направите е да следвате Автомагистрала „Тракия към Пазарджик, а след това да вземете изхода към път 37/Панагюрище. По този начин си гарантирате прав и равен път към крайната дестинация, а след като вземете отбивката за град Панагюрище до крайната точки ви делят само Гелеменово, Попинци и Бъта. 

Авантюристично пътуване от София до Панагюрище през Горна Малина и Байлово

Третото ни предложения за пътуване от София до Панагюрище е през с. Горна Малина и с. Байлово. Маршрутът отнема около 1 час и 42 мин, а дължината му е малко над 96 км, но пък е идеален за комбиниране с още няколко дейности “по път”.

Всъщност Горна Малина може да се похвали с богато историческо наследство. През територията на община Горна Малина са минавали древни пътища, пресичащи Стара планина. При разкопки са открити останки от сгради с различна историческа и архитектурна стойност като:,  манастир „Св. Константин и Елена”, Тракийско светилище – в    местността „Дабковица” в землището на с. Горна Малина; тракийско светилище и селище в м. „ Власов камък” югоизточно от  с. Байлово; надгробни могили, строени по римско време в м.” Ишиктепе” и други. 

Понастоящем до с. Горна Малина е  изграден един от най-впечатляващите атракциони в района около столицата – Хидропарк „Вятърни Мелници“, където може да изпиете едно кафе в близост до красивото езеро и да се заредите от спокойствието и красотата наоколо. Тук река Макоцевска разделя последните възвишения на Стара планина и Средна гора, а съхранената природа в района, кристалният въздух и тишината са неописуеми. 

sofia panaguyrishte vqtyrni melnici
Хидропарк “Вятърни Мелници”, източник изображение https://www.visitsofia.bg/

 

В случай, че изберете този маршрут, не пропускайте да се отбиете до село Байлово – родното място на Елин Пелин. Няма как да се изгубите, защото в центъра на селото са концентрирани паркът, църквата и дом-паметникът на Елин Пелин с голямата статуя пред него.

Съветваме ви след като посетите родната къща на писателя да си направите кратка разходка по улиците на селото и да се запознаете с местната архитектура, облика и жителите му.

 

sofia panaguryishte
Дом паметник “Елин Пелин”, с. Байлово, източник изображение https://www.gornamalina.eu/

 

Покорете пътя София – Панагюрище дори и да не сте шофьори – пътувайте с автобус или влак

 

Разбира се винаги може да избягате от забързаното ежедневие в столицата дори и да не разполагате с личен автомобил. Може да организирате своята екскурзия с автобус от София до Панагюрище, както и с влак, с прекачване в Пловдив. Определено този вариант би удължил пътуването, но не забравяйте, че крайната дестинация си заслужава! 

 

Веднъж избрали най-подходящия маршрут за вас, не ви остава нищо друго освен да се насладите на пътя. А щом пристигнете в Панагюрище, не пропускайте да посетите историческия музей в града, както и къщата музей на Райна Княгиня. Определено има какво да разгледате като забележителности в Панагюрище. Всяка минута изминала в път от София или което и да е друго кътче на страна до Панагюрище ще остане оправдано.  

Споделяне:
Facebook Messenger