Как се празнува Великден в България?

Как се празнува Великден в България?

На прага на пролетта се готвим да посрещенем един от най-святите и големи празници в християнската религия – Великден. Той е част не само от българските празници през пролетта, а и от празниците отбелязвани по цял свят.  Днес обаче ще ви разкажем накратко как да отпразнувате Великден с българските обичаи и традиции, така както са ни го предали нашите баби и прабаби и както е редно и ние да го съхраним за нашите деца.

На Възкресение Христово, християнската религия чества връщането на Исус Христос към живота на третия ден, след като е разпънат на кръст. За разлика от други празници, Великден се чества на различна дата всяка година, като празникът продължава три дни, а честването му започва в седмицата преди празника, т. нар. Страстна седмица.

У нас през 2021 г. първият ден от Великден ще честваме на 2 май, а измежду българските традиции и обичаи, с които ще ви запознаем днес, неизменна част са боядисването на яйцата, празничната трапеза и посещението на църква на връх Великден. 

Боядисване на яйца за Великден

великденПъстрите яйца са неизменна част и символ на празника, затова няма как да не започнем именно с тях. Според преданието, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с императора, тя му подарила яйце, обагрено с червено – символ на кръвта на Христос. Така се поставило началото на обичаят на Великден християните да си подаряват боядисано в червено яйце. С времето постепенно започнали да се използват и други цветове, и така до днес, когато пъстрите кошници с яйца присъстват във всеки дом у нас на празника.

Важно е да отбележим, че задължително великденските яйца се боядисват сутрин на Велики Четвъртък или съботата преди Великден, като именно червено трябва да бъде първото боядисано яйце. С него се рисува кръст върху челата на децата в семейството, след което то се поставя пред иконата вкъщи, където остава до следващия Великден. 

Останалите боядисани яйца стават част от великденското “борене с яйца”, което започва от полунощ на Великден. Преданието е, че най-здравото яйце е борец и ще донесе  много щастие, късмет и отлично здраве.

И тъй като боядисването на яйцата е най-яркия символ измежду Великденските обичаи и традиции, ние сме ви подготвили няколко идеи, с които да обагрите яйцата си по оригинален и интересен начин:

  • Боядисване с памук: За целта вземете топче памук и го оформете като като парче достатъчно да обгърне едно яйце. С лъжица или капкомер използвайте различните цветове бои, за да обагрите парчето и то да стане шарено. Увийте яйцето в оцветения памук и оставете за няколко минутки. След това отвийте яйцето и вижте уникалния резултат, който сте постигнали. Едно такова парче памук може да бъде използвано за боядисването на няколко яйца, като за всяко добавяте по няколко капки нова боя.

 

  • Боядисване с восък: С помощта на малка свещ или парченце восък нарисувайте символи върху яйцето преди да го потопите в боята. Восъкът не позволява на боята да оцвети черупката на яйцето, като така изрисуваните символи ще останат неоцветени.

 

  • Боядисване с чорап: Необходим ви е прозрачен, тънък чорап и листо от любимото ви растение (най-често здравец), което да не бъде по-голямо от едно яйце. Сложете листото върху яйцето и по този начин внимателно го поставете в чорапа. След това потопете в избраната боя, и оставете за кратко. След като минат няколко минутки внимателно извадете яйцето от чорапа.

 

Празнична трапеза и меню за Великден

Говорейки за това как да отразнувате Великден с нашите обичаи и традиции, непременно трябва да обърнем внимание и на празничната трапеза. Тя трябва да бъде богата и пищно украсена. Освен великденските яйца на нея присъстват и козунакът, агнешкото месо, свежата зелена салата и разбира се великденските сладки.

И докато червените яйца по-горе символизират кръвта на Исус, то козунакът въплъщава неговото тяло. Всъщност той е един по-нов заместител на великденските обредни хлябове, които са приготвяли нашите майки и баби. В миналото те са се приготвяли в съботата на Великата седмица от стопанката на къщата или най-възтрастната жена в дома. Днес тази традиция е изместена от познатия ни козунак, който също може да бъде приготвен вкъщи от всяка домакиня по различни рецепти.

Свежата зелена салата е най-честитят и традиционен избор при салатите за празничната трапеза, именно защото се съчетава най-добре с варените яйца, чиято роля и значение както знаем е първостепенна. От друга страна, съставките на тази любима салата са свежи в периода на празника, а на трапезата допринасят с цвят, свежест и настроение.

Следващият важен елемент на великденската трапеза е агнешкото. На празничната трапеза то присъства задължително, като това се свързва с факта, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне. Най-често то се приготвя с ориз и картофи, като термичната обработка на месото често отнема няколко часа. С него може да се приготви също вкусна дроб сърма, отново любима и предпочитана за празника.

меню за великден
Агнешко на пещ

Разбира се, не бива да пропускаме и великденските сладки, които могат да бъдат най-различни, според предпочитанията на домакините и гостите. Според нашите Великденски обичаи, най-традиционната рецепта за великденски сладки са така нар. Курабийки, които се приготвят с мас. И все пак в наши дни могат да бъдат приготвени и такива с мармалад, шоколад или цитрусови кори. 

Разпети петък и празнично Богослужение на Великден

Денят преди Великден, преди да отбележим Възкресението Христово, честваме Разпети петък. Това е най-тежкият ден от Страстната седмица. Вярва се, че на този ден е разпнат Божият син. На този ден се изнася плащеницата, а малки и големи минават под масата, на която е поставена за опрощение и здраве. На всеки минал под “масата” свещеникът дава цвете, в израз на благословия и духовна утеха. 

velikden bogosluzenie
Източник изображение: https://lifestyle.framar.bg

 В полунощ срещу Великден в църквите се отслужва тържествено богослужение. Точно в полунощ свещеникът оповестява Възкресението Христово и поздравява хората с “Христос Воскресе!”, а те отговарят “Воистина Воскресе!”.  В тази нощ църковния огън е свещен. Той бива изнасян от Божият служител, а вярващите запалват своите свещи от него. Горящите свещи се поддържат през цялото време на тържественото богослжужение, част от което е да се обиколи църквата три пъти, държейки свещта в ръка. Същата се пази и прибира запалена у дома. С нея стопанката на къщата обикаля всички стаи, отправяйки молитва към Господ да закриля дома. Според поверието, чак след това свещта се прикрепя към прага на врата и се оставя да доизгори там. 

Великден е най-святият празник в християнския свят. Отбелязваме го със своето семейство и близки, а ние ви предлагаме специална Великденска оферта, с която да подарите на себе си и близките си традиционен и различен празник.

 

Вижте нашата оферта за Великден>>

Споделяне:
Facebook Messenger